Putovanja |   Tradicija   |   Iskustva   |   Saveti   |  Predanja
     
 
 
 
 
ČASOPIS KOJI SE ČITA I ČUVA
UPOZNAJTE SRBIJU I SVET PUTUJUĆI SA NAMA
 
 

 PALIĆ

 
 

 

Palić

Na severu Bačke, svega 180 kilometara od Beograda, leži vekovna turistička atrakcija-Palić. Tajnovitost palićkih pejzaža je uvek plenila srca brojnih generacija putnika, a prelepi parkovi, zanimljiva arhitektura, rekreativni sadržaji na kopnu i vodi, i danas privlači pažnju posetilaca. Na sreću i veliko zadovoljstvo gostiju, ovde ne sakupljaju samo uspomene. Sve što je vredelo sačuvano je u potpunosti, a svaki novi sadržaj je dodat sa merom i potrebnom pažnjom. To je i razlog što se svaki dan, ovde proveden, dugo pamti. Kupalište i brojni sportsko-rekreativni sadržaji, predratne vile, tajnovite staze kroz stoletnu šumu, zoološki vrt, kulturno-istorijski spomenici, letnje pozornice i paviljoni, elitni hoteli i restorani, samo su deo turističke ponude.
Ono što Palić čini jedinstvenim je svakako pravo bogatstvo flore i faune – na starim drvoredima svoje gnezdo je svilo više od 200 vrsta ptica, a u vodi jezera se ponosno šepuri skoro 20 ribljih vrsta. Jezero ima oblik elipse, a da bi se obišlo mora se preći više od 17 kilometara. Redovno ga posećuju ribolovci, a obližnje šume «izazivaju» i strasne lovce. Nisu zanemarena ni deca, a prvi susret sa životinjskim carstvom je omogućen u Zoo vrtu, koji je po mnogo čemu, jedan od najlepših u Evropi. Stanuju ovde više od sto životinjskih vrsta, a ovde su stigli iz skoro svih krajeva sveta. Poseban doživljaj je, kažu, dečiji zoo-vrt gde se između mališana i mladunčadi ne postavljaju nikakve barijere.Tu je i uređena botanička bašta sa više od 800 vrsta biljaka, mada se carstvo flore može sresti na svakom koraku u njenoj okolini. Pažnju ljubitelja stare arhitekture će svakako privući Kuća labudova, koja podseća na srednjovekovni zamak. Palić nudi i pregršt istorijskih pikanterija, a kako se nekad ovde živelo i odmaralo možda najbolje svedoči podatak da je upravo ovo jezero, pored Opatije, Karlovih vari i Sent Morica, bilo najposećeniji mondenski centar nekadašnje Habzburške monarhije.
                                                                       

I lepo i lekovito

Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična, temperature 25 stepeni. Sadrži litijum i rubidijum, koji pomažu u lečenju reumatičnih i nervnih oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastavanja kostiju. Lečenje na Paliću se sprovodi pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodi i blatnim oblogama.

Palić kroz istoriju

U starim analima Palić se prvi put pominje 1462. godine, pod imenom Palij. Vremenom se stvara selo, koje su Turci krajem 16. veka nazivali Paleđhaza, a pretpostavlja se da je iz ovog naziva kasnije izvedeno današnje ime. Početkom 19. veka voda se koristi za lečenje kožnih bolesti, a 1842. godine počinje izgradnja parka po uzoru na engleske vrtove sa vijugavim stazama. Turizam se razvija od 1845. godine, kada je izgrađeno prvo banjsko kupatilo sa drvenim kadama. Radovi su nastavljeni i kasnije, a tokom prve decenije prošloga veka gradi se Vodotoranj, velika terasa, muzički paviljon i hotel Jezero.

Nedeljni ručak u maloj gostioni

Od nekadašnje obične kafane, sa tradicijom dugom više od 150 godina, Mala gostiona je postala kulinarski centar u kome su podjednako zastupljene vojvođanska, srpska, mađarska i mediteranska kuhinja. Može da ugosti više od 700 gostiju, ali ni ovaj prostor često nije dovoljan za sve one koji bi da probaju čuveni nedeljni ručak. Po osobi košta 790 dinara, a postavlja se kao švedski sto. Za najmlađe se svake nedelje organizuju i pozorišne predstave, a decu zabavlja pozorištance Bubamara.

Gde se nalazi

            Palić se nalazi na severu Vojvodine, svega desetak kilometara od Subotice. Iz Beograda se putuje autoputem preko Novog Sada, do skretanja za Suboticu-sever. U blizini Palića se nalazi i Ludoško jezero, Banja Kanjiža, ergele Kelebija i Zobnatica, mnogobrojni vinski podrumi, pa se zaista ima šta videti i izabrati.


TURISTIČKI BISERI

 

Mondenska prestonica Habsburške monarhije
Turistička ponuda Vojvodine se teško može zamisliti bez Palića. Nekadašnji mondenski centar Habzburške monarhije i danas pleni svojom lepotom, koja će svakog putnika podsetiti na dah prošlih vremena, ali će ponuditi i nešto sasvim novo i neponovljivo.


 

 

 

 MUDIJADA

 

Reprodukovanje svih pisanih i ilustrovanih materijala, njihova On-line primena, kao i druga upotreba (CD - ROM, DVD),izvoz ili prodaja u inostranstvu, dozvoljeni su samo uz pismenu saglasnost izdavača