Putovanja |   Tradicija   |   Iskustva   |   Saveti   |  Predanja
     
 
 
 
 
ČASOPIS KOJI SE ČITA I ČUVA
UPOZNAJTE SRBIJU I SVET PUTUJUĆI SA NAMA
 
 
HOTTEL " SAFIR "

 HURGADA

 
 
 

Bogata i raznovrsna flora

Put od malog ribarskog sela do značajnog turističkog centra Hurgada je prevalila brzo i lako, najviše zahvaljujući činjenici da leži na obali jednog od najlepših mora na svetu. Crveno more, koje je zapljuskuje, najsevernije je tropsko more na Zemlji, poznato po izuzetno bogatoj i raznovrsnoj flori i fauni, pre svega po koralima i mnoštvu ribljih vrsta, od kojih su neke jedinstvene na planeti. Zbog toga je Hurgada najpre dospela na mape ronilaca širom sveta, a potom i ostalih turista.

Ime pogrešno prevedeno

Nimalo iznenađujuće, jer retko ko može ostati ravnodušan pred morem koje je tako čisto i gotovo nestvarno lepo, tirkiznih nijansi koje se ka pučini pretapaju u tamno plavu. Zašto se zove Crveno, još se pouzdano ne zna, uprkos brojnim pretpostavkama. Prema jednoj, ime je dobilo po planktonu koji u određeno doba godine poprima intenzivnu crvenu boju, po drugoj je „crveno“ oznaka za jug, a „crno“ (more) upućuje na sever. Po nekim teorijama, ime potiče od drevnih biblijskih naziva, prema nekim drugim, ono je, u stvari, rezultat pogrešnog prevoda… Umesto konačnog rešenja, raste broj potencijalnih objašnjenja, baš kao i broj gostiju na Crvenom moru, posebno u Hurgadi.
Novi hoteli neprestano niču u popularnom letovalištu koje se obalom već proteže na skoro četrdeset kilometara. Njegov severni deo zahvata El Dahar, stari deo grada koji predstavlja centar lokalnog života. Južnije je El Sakala, moderniji deo, u kojem su pretežno skromniji hoteli (u Egiptu su to oni sa tri ili četiri zvezdice). Odatle se ka jugu pruža niz mahom izuzetno luksuznih odmarališta. Uprkos ne baš niskim cenama za naše uslove, srpski turisti neretko biraju baš ove hotele, jer cene uopšte nisu visoke u poređenju sa onim što se za tu sumu dobija. Usluga je najčešće na bazi "all inclusive", a hoteli u okviru svojih kompleksa obično imaju sve što turista poželeti može – od privatnih plaža i bazena, preko sportskih terena, do diskoteka i barova. Gost, praktično, ne mora da napušta hotel tokom svog boravka, ali nema turiste koji neće poželiti da bar jednom prošeta gradom. Mnogi će se zaputiti u sam Dahar, da bi upoznali autentični život lokalnog stanovništva.
Čari Crvenog mora se mogu upoznati na više načina. Znalci ronilačke veštine neće biti u dilemi, a oni koji to nisu, za samo nekoliko sati mogu da savladaju osnove ronjenja  i da pod ronilačkom opremom provedu pola sata na dubini od tridesetak metara. Turistima koji nisu spremni da idu tako daleko, odnosno duboko, mogu da gnjuraju, što podrazumeva površinsko zaranjanje u vodu, uz pomoć maske za oči i cevi za disanje. Putnici koji ne žele da se kvase, u uzbudljivi podvodni svet mogu da zavire prilikom vožnje podmornicom ili brodom sa staklenim dnom. Tokom plovidbe brodićem obično se obilazi i neko od obližnjih ostrva. Najcešće je to Giftun, koje zbog kristalno čistog mora i belog peska odavno zovu rajskim ostrvom.

Bez fotoaparata ni pod vodu

Cene izleta su od pet do trideset pet evra, zavisno od sadržaja. Najjeftinija je vožnja brodićem, ali ako obuhvata i posetu ostrvu i ručak, koštaće dvadesetak evra. Najskuplje je ronjenje, a u cenu je uračunata i osnovna obuka i korišćenje ronilačke opreme. Ako se turista opredeli za ronjenje ili gnjuranje, poželjno bi bilo da ima foto-aparat za podvodno snimanje, koji će mu omogućiti da ovekoveči neke od najfascinantnijih prizora sa ovog putovanja.
Osim u Crveno more, apsolutno je obavezno „uroniti“ u pustinju. Ne treba ići daleko, jer ona počinje već na samom – zapadnom – obodu grada. Istočna Sahara, koju zahvata Egipat, pretežno je kamena, pa predeli ponegde podsećaju na Mesečev pejzaž, iako, naravno, ima i peska. Sahara se može upoznati na izletu koji se zove "džip safari". No, iako se pustinja osvaja džipovima, izlet obuhvata i autentičniju "vožnju” kamilama. Jahanje jednogrbih egipatskih kamila traje desetak minuta, a odvija se u beduinskom selu, koje se posećuje prilikom izleta u pustinju. Tu se pridošlica iz urbane cilizacije najčešće prvi put sreće sa nomadskim načinom života. Ovaj poludnevni izlet, sa uračunatom večerom, košta dvadeset evra.
Konačno, iz Hurgade se može krenuti put Luksora. Tokom celodnevnog izleta se obilaze neke od najslavnijih znamenitosti iz doba faraona: Memnonovi kolosi, Dolina kraljeva, hram-grobnica kraljice Hatšipsut i hramovi Karnak i Luksor. Cena izleta u aranžmanu naših agencija iznosi oko pedeset evra.
Putniku koji se dvoumi između ponuđenih izleta, preporučujemo da nijedan ne propusti . Oni mogu i te kako da obogate već božanstveni boravak na Crvenom moru, pa savetujemo da, ukoliko vam to okolnosti dozvole, kombinujete klasično letovanje sa upoznavanjem lokalnog načina života i kulturne baštine. A to će vaše putovanje učiniti nezaboravnim.

Venecija na Crvenom moru

Dvadesetak kilometara severno od Hurgade je El Guna, ekskluzivno letovalište koje nazivaju Venecijom na Crvenom moru. Leži na nekoliko malih ostrva koja razdvajaju ljupke tirkizne lagune i predstavlja raj za romantične duše. Smeštajni kapaciteti su dovoljno raznovrsni da mogu zadovoljiti svačiji ukus i džep, a ponuda izleta je ista kao u Hurgadi.
Još severnije se nalazi još jedna ekskluzivna destinacija na zapadnoj obali Crvenog mora. Kod nas poznatija kao Stela di Mare, po svom najpoznatijem hotelu, a zapravo se zove Ain Sokna, po obližnjim termalnim izvorima, na koje njeno ime na arapskom jeziku upućuje. Zbog svog položaja, idealna je da se odatle krene na izlet do Kaira i čuvenih egipatskih piramida.

 

                                                                                                                  

.


GDE NA ODMOR

HURGADA

Crveno more tirkizne boje
Turisti mogu da biraju između klasičnog letovanja i upoznavanja lokalnog načina života i kulturne baštine. Savetujemo da ništa ne propustite, jer ćete time već božanstvenom boravku na Crvenom moru dodati još jedan vredan detalj

 MUDIJADA

Reprodukovanje svih pisanih i ilustrovanih materijala, njihova On-line primena, kao i druga upotreba (CD - ROM, DVD),izvoz ili prodaja u inostranstvu, dozvoljeni su samo uz pismenu saglasnost izdavača