Putovanja |   Tradicija   |   Iskustva   |   Saveti   |  Predanja
     
 
 
 
 
ČASOPIS KOJI SE ČITA I ČUVA
UPOZNAJTE SRBIJU I SVET PUTUJUĆI SA NAMA
 
 

 

MANASTIR  MORAVCI

 

 

 

IZDVAJAMO
ERGELA KELEBIJA: Fijakerom kroz vekove
U POSETI KRUŠEVAC: Grad istorije, grad budućnosti
RIBARSKA BANJA: Hit zdravstvenog turizma
 


U POSETI SOMBOR: Lepe kuće, lepa i varoš  
KUDA ZA VIKEND: Odmor za dušu i telo-Ljubiš
KLISURA REKE GRADAC: Spokoj u dolini svetitelja
 
PREDANJA I LEGENDE: Tragična sudbina sestrice Jelice
PETROVARADIN: Gibraltar na Dunavu
ARČIBALD RAJS: Čujte Srbi, čuvajte se sebe!
BELEŠKA SA PUTOVANJA: Pefkohori

 

   


Poštovani čitaoci,

Moj dragi prijatelj iz detinjstva, koji „privremeno“ već petnaest godina živi u Nemačkoj, svakog leta me „počasti“ zanimljivim predavanjem. Svaki put kada na odmor dođe u Srbiju, ponese i najnovija „čuda“ tehnike. Bez obzira na to da li je reč o mobilnom telefonu, digitalnom foto-aparatu ili lap-topu, svaki put mi dugo „objašnjava“ da to može i „kafu da skuva“! Možda i može, ali ja i dalje uživam u kafi iz džezve.
Kuma iz Kanade ređe viđam, ali naš svaki susret počinje jednom vrstom projekcije. Najpre, moramo da pregledamo sve slajdove i fotografije snimljene širom naše lepe planete, pa da onda zajedno „plovimo“ Amazonom, gledamo Ajfelovu kulu, „lovimo“ po Africi, „sunčamo se“ na brazilskim plažama... Gledam slike, gledam i kuma, ali „nemam srca“ da mu kažem da sve te fotografije već imamo u redakciji. Doduše, bolje i kvalitetnije, ali bez njega u prvom planu.
Oba prijatelja retko viđam i puno mi znače. I zato mi, valjda, teško i pada kada sve te retke, zajedničke trenutke, potrošimo na razne besmislice, „trice i kučine“. A opet, ko zna, možda i nisam u pravu. Možda sve te priče o putovanju i platežnoj moći i nisu ništa drugo do običnog vapaja o sopstvenom uspehu! Uspeh koji tamo, očigledno, nema ko da vidi, a ovde kao da nema ko da čuje. A kakav je to uspeh o kome se ništa ne zna?
I zato, dragi naši čitaoci, kada vam prijatelji i rođaci iz inostranstva pričaju šte ste sve propustili u životu, nemojte im zameriti. Možda samo objašnjavaju koliko im fale zajednička druženja, kako bi rado s vama dočekali Novu godinu, kako bi im prijao kotlić na Dunavu ili nedeljni basket na Adi Ciganliji. A da biste to ostvarili u životu, obično nisu potrebne pare. Treba samo imati malo hrabrosti, sreće i volje. Za sve ostalo će se potruditi neko drugi.

Glavni i odgovorni urednik Vlada Arsić
REKLI SU

„Često je u životu uspeh upravo
ono što čoveku najviše lomi vrat“

 

 

Ivo Andrić

 

UŽIVAJTE SA HORIZONTOM

 

ERGELA Kelebija

Krusevac

Ribarska  banja

Vrnjacka banja

Petrovaradin

SIMEX Ljubis

Grcka

Reprodukovanje svih pisanih i ilustrovanih materijala, njihova On-line primena, kao i druga upotreba (CD - ROM, DVD),izvoz ili prodaja u inostranstvu, dozvoljeni su samo uz pismenu saglasnost izdavača